Cum îți gestionezi banii ca student în Europa?

Cum îți gestionezi banii ca student în Europa?

Nu este ușor să îți gestionezi de unul singur resursele (financiare, logistice și de timp) departe de casă, părinți și prieteni, însă nimic nu este imposibil. Cu siguranță că la început nu ți-e foarte clar cum să te raportezi la gestionarea bugetului, tocmai de aceea noi am pregătit pentru tine câteva sfaturi.

Vivamundo.com a dedicat un articol acestui subiect, iar printre cele mai importante puncte se numără:

  1. Încearcă să stai cât mai aproape de facultatea ta, ca să poți să mergi inclusiv pe jos în caz că pierzi metroul și trebuie să ajungi rapid. Dacă vei locui mai departe probabil va trebui să apelezi la taxi sau la sistemele de ridesharing, iar costurile vor fi mai ridicate. Ia în considerare campusurile universităților. De regulă acestea sunt amplasate în zone centrale (iar chiria va fi la rândul ei mai mică).
  2. Fă liste de cumpărături când mergi la supermarket și alege cu grijă firmele de la care cumperi. Nu trebuie să faci rabat de la calitate, însă există multe alternative la prețuri accesibile. Aruncă un ochi în perioadele de reduceri pentru că atunci îți poți acoperi multe dintre nevoi la prețuri foarte bune.
  3. Folosește cu încredere cardurile studențești care îți oferă promoții inclusiv la transport, cinema, dar și la cărțile de care ai nevoie. Nu uita că există și foarte multe grupuri cu studenți din anii mai mari care vând cărți. Poți apela la ele!
  4. Fă un grafic cu facturile și alte plăți pe care trebuie să le faci și achită lunar. Restanțele și datoriile nu vor face decât să pună presiune pe bugetul tău, așa că evită-le cât de mult poți.
  5. Pune bani deoparte. Oricât de mică ar fi suma pe care o pui deoparte lună de lună, ea va face la un moment dat diferența. Stabilește un procent din suma totală pe care o ai lunar și economisește!

Poți să mai economisești bani dacă alegi să gătești mâncare acasă și să mergi doar ocazional la restaurantele din oraș. Poți face din asta o activitate cu totul și cu totul frumoasă alături de prietenii tăi care sunt sau nu studenți internaționali. Momentele din studenție sunt cele de care îți vei aduce aminte toată viața!

Pe lângă toate acestea, este foarte util să verifici frecvent câți bani mai ai și care ți-au fost cheltuielile. Există multe aplicații care te pot ajuta să faci asta sau poți avea un carnețel unde să notezi frecvent. După prima lună vei putea avea o evidență și vei putea chiar să vezi de unde mai poți economisi. Probabil  ți-ai dat seama deja: punctul-cheie în gestionarea banilor este responsabilitatea.

Nu uita că FINS oferă credite de studii pentru cei care vor să urmeze un program de masterat la universitățile din străinătate. Pe website îți poți face un calcul personalizat de creditare și rambursare.

Hai să vorbim!